הארגון

הרבנית ד"ר מיכל טיקוצינסקי

המורכבות של הוראת הלכה לנשים בדורנו

הוראת ההלכה לנשים בדורנו מהווה אתגר מורכב ורב-ממדי. מצד אחד, חשוב לשמר את מסורת ההלכה ולהנחיל את ערכיה לדורות הבאים, אך מצד שני, יש להתאים את ההלכה למציאות החיים המשתנה ולמצוא דרכים חדשניות להפנמתה בקרב נשים בחברה המודרנית. זוהי משימה רגישה המחייבת הבנה עמוקה של צרכיהן וערכיהן של נשים כיום, תוך כדי שמירה על רוח ההלכה. כמו כן, נדרש מאמץ להציג את ההלכה באור רלוונטי ומכבד, שיתרום להעצמתן של נשים ולשילובן המלא בחיי הקהילה היהודית המסורתית

ד"ר דנה פאר

הרב אוריאל גנזל

צהר עד 120 – דמנציה וערכים יהודיים

עם התארכות תוחלת החיים, מחלת הדמנציה הופכת לאתגר משמעותי עבור החברה היהודית. מצד אחד, היהדות רואה חשיבות עליונה בכיבוד זקנים וחולי נפש, כפי שנאמר "מפני שיבה תקום והדרת פני זקן". מצד שני, מחלה זו פוגעת ביכולות הקוגניטיביות והמנטליות של החולים, ומקשה עליהם לקיים חיי תורה ומצוות כרגיל.

על פי ערכי היהדות, חשוב להעניק לחולי הדמנציה טיפול הוגן, סבלני וחם, תוך שמירה על כבודם וצנעת הפרט. יש לנסות ככל הניתן לשמר את איכות חייהם ולאפשר להם לקיים מצוות על פי יכולתם. במקביל, על בני המשפחה להתאזר בסבלנות ובאהבה, וליצור סביבה מכבדת ונוחה עבור החולים, כפי שנצטוו "קדושים תהיו" ו"ואהבת לרעך כמוך". רק בדרך זו נוכל להעניק ליקיריהם הזקנים את הכבוד והיחס הראוי עד רגע האחרון.

הרב חיים נבון

"ודל לא תהדר בריבו" - מענה יהודי לאנטישמיות הפרוגרסיבית

מאז ומתמיד התמודדנו עם אנטישמיות, אך יש משהו מפתיע במיוחד באנטישמיות החדשה של 2024: אנו מוצאים אותה בעיקר במעוזי הנאורות והסובלנות – באקדמיה המערבית הליברלית. בשיחה זו ננסה לנתח את השורשים הרעיוניים של התופעה הזו, נבחן את תפישת העולם שעומדת ביסודה, וננסה להציב לה חלופה תורנית עמוקה.

הרב יובל שרלו

בינה ומצפון - יהדות ובינה מלאכותית

התפתחות הבינה המלאכותית מציבה אתגרים חדשים בפני העולם היהודי. מחד, היהדות תמיד העריכה את הבינה והשכל האנושיים כנתונים מאת הבורא, ולכן יש לראות בבינה המלאכותית כלי חשוב לפיתוח הידע והטכנולוגיה. מאידך, קיימת דאגה מפני שימוש לרעה בכוחה של הבינה המלאכותית, שעלול לפגוע בערכים כמו צנעת הפרט, חירות הרצון ומוסר. על היהדות למצוא את הדרך לנצל את הפוטנציאל הטמון בבינה המלאכותית, תוך הטמעת "מצפון" המבוסס על מוסר ומידות טובות, כפי שנדרש מהאדם היהודי. רק כך ניתן יהיה להפיק את המרב מהבינה המלאכותית לטובת האנושות והעולם כולו.

Rachel Sharansky Danziger

After the Storm: Loss and Healing in the Psalms of Exile and Return

It's no surprise that exile is traumatic. But according to the Psalms, so is the return. In this talk Rachel Sharansky Danziger will unpack the Psalms of exile and return, place their imagery in the context of the biblical precedents they echo and our own experiences, and ask how they chart a way forward when the road grows hard

הרב ליאור אנגלמן

סיפורו של סיפור: למה אני כותב בעצם? על עולם האמונה, הכתיבה והיצירה.

כשהוצאתי את ספר הפרוזה הראשון שלי שאל אותי רב אחד שלמד איתי בבית המדרש לדיינות: בשביל מה לכתוב סיפורים דמיוניים? למה אתה מבזבז את הזמן? אין סיפורים אמיתיים מספיק מסובכים שאתה צריך להמציא מהדימיון״? אז באמת למה אני כותב ומה המשמעות של היצירה הזאת? אשתף במאחורי הקלעים של מלאכת הכתיבה בכלל ובמסע המיוחד שהוביל לכתיבת ״סולם גנבים״, הספר החדש, ועל אתגר הכתיבה של כותבים דתיים באופן מיוחד.

הרב איתמר אלדר

בין דיזנגוף להר הבית - מבט על הקונפליקט בחברה הישראלית - על פי הרב קוק והאדמו"ר האמצעי

הרב קוק ראה בהתחדשות התרבותית והלאומית הזדמנות לחבר בין העולם המודרני לתורה. לעומתו, האדמו"ר האמצעי חשש מפני התבוללות והתרחקות מהמסורת. המתח בין השתיים משקף את הדילמה הישראלית – כיצד לשלב את ההישגים המודרניים עם השורשים היהודיים העמוקים? הפער שבין דיזנגוף להר הבית מסמל את האתגר בגישור בין הקצוות ובמציאת הדרך האמצעית המכילה.

הרבנית ד"ר נעמה סט

מרים שפירא

צמיחה לאחר עקירה - קהילות ומשפחות מעוטף עזה

העקירה הכפויה מיישובי עוטף עזה הייתה אבן דרך קשה ומכאיבה עבור רבים. משפחות שנאלצו לעזוב את בתיהן ולפרק את חייהן בן-לילה, התמודדו עם טראומה עמוקה וחוסר ודאות לגבי העתיד. אולם, דווקא מתוך כאב העקירה צמחה רוח לוחמת ועוצמה רוחנית מחודשת.

משפחות רבות הצליחו להתאחד מחדש בישובים חלופיים, תוך שמירה על מסורת וזיקה לארץ ישראל. חוויית העקירה חיזקה את הקשרים החברתיים והקהילתיים, והעניקה כוחות להמשיך הלאה ולהתגבר על המשבר. התגבשותן המחודשת של קהילות אלו מהווה הוכחה ליכולת ההישרדות המופלאה של העם היהודי ולכוחה של האמונה להנחיל תקווה גם בעתות משבר.

 

צופית גרנט-רנד

זהות יהודית חילונית

מהי זהות יהודית חילונית? עבור רבים היא מתמקדת בערכים תרבותיים, זיקה למורשת עם ישראל וחגיגת המסורת כמקור זהות לאומית. חילונים רבים חשים קשר עמוק לארץ ישראל ולעברית, אך לא בהכרח מקיימים חיים דתיים.

לאחרים, הזהות היהודית החילונית משמעה סולידריות לאומית, מאבק בגזענות, וקידום ערכים כמו צדק חברתי והומניזם הנתפסים ככלולים במורשת היהודית.

ככלל, הזהות החילונית-יהודית מייצגת פלורליזם של דרכים להזדהות עם היהדות שמעבר לדת, ומגוון של תפיסות עולם ועמדות פוליטיות-תרבותיות.

האם זאת יהדות? מהי זהות יהודית כיום בחברה הישראלית? על כך נעסוק בשיחה פתוחה עם צופית ועם הקהל.

 

Rabbanit Racheli
Sprecher Fraenkel

"דורש אין לה" - Maintaining Passionate Zionism in the Face of A Hostile World

Jeremiah describes Zion as abandoned and as no one wants her. How should we ask for Zion? Is action required of us or is it a longing or a prayer? Why does Zion come precisely by special request? We will learn about it from the sources and think about how we, in these days, should ask for Zion

הרבנית אושרה קורן

יעל שלוסברג

"צאו וראו" - תורה של שמיים וארץ

"צאו וראו" קוראת התורה, הזמינה לצאת אל העולם ולהתבונן בנפלאות הבריאה. תורת ישראל אינה רק ספר חוקים אלא דרך חיים השואבת השראה מכל היקום – מתורת השמיים המופלאה ועד אל האדמה עליה אנו דורכים. רק בשילוב נכון של רוחני וגשמי, אפשר להגיע לחיים משמעותיים ומלאים.

שלום וייל

הרבנית רחלי פרנקל

אביי ורבא בכיכר החטופים - לימוד גמרא כמודל לניהול מחלוקות

אביי ורבא ניהלו ויכוחים סוערים אך בכבוד הדדי. גישתם הייתה לחשוף את האמת ולא ניצחון אישי. למרות חילוקי הדעות, הם הקשיבו בקשב רב לטענות הצד השני. דרכם מלמדת שגם במחלוקת עזה, יש לשמור על כבוד ונכונות להקשיב – המפתח לדיאלוג פורה ולמציאת פתרונות ראויים.

הרב אלחנן ניר

מיה טבת דיין

"להיות יהודים בעולם רועד" - שיחה על סדקים, שורשים וחיבורים

להיות יהודים בעולם הרועד היום מחייב אותנו להיאחז בשורשינו העמוקים אך גם להיות גמישים. עלינו לזכור את מורשתנו של צדק ושלום, אך גם לחבר בין מסורת לחידוש. רק כך נוכל להתמודד עם האתגרים ולהמשיך לשגשג כקהילה.

חיים גורן

שני גרינברג

כור היתוך - אתגרים ויצירתיות בחיים משותפים דתיים וחילוניים

כור ההיתוך של חיים משותפים לדתיים וחילונים מציב אתגרים, אך גם הזדמנויות יצירתיות. קיימים פערי תרבות המקשים, אך גם פוטנציאל ליצירתיות משולבת וחדשנית. נדרשים הדדיות, כבוד והקשבה לצרכים של כל צד, כדי להגיע לפתרונות מקוריים המשזרים מסורת ומודרניות.

המפגש המשמעותי בין עולמות התוכן השונים יכול ליצור תרבות מלוכדת וגאוותנית חדשה, עשירה ומרוממת לכלל המעורבים. כור ההיתוך מזמין חוויה מעצימה של שילוב והעשרה הדדית.

Zvika Klein

The new antisemitism: Jewish communities at the forefront of the global struggle

Globally, anti-Semitism is on the rise, posing a serious threat to Jewish communities worldwide. These communities are leading efforts to combat this phenomenon through advocacy, education, and awareness-raising, emphasizing collaboration with other groups.

הרב אייל ורד

'ולא היו יודעין אלו מאלו' עיון באגדות החורבן

החורבן מתחיל מנקודה מסויימת. ראשית הצירים. פעמים שזו נקודה הנראית לענינו קטנה. איך היא טומנת בתוכה עומק רב. אגדות החורבן פותחים לנו פתח להעמקה במלאכת התיקון הבאה בעקבות החורבן

הרב יצחק שוראקי

"ממזרח שמש" - המסורת הספרדית והאחריות החברתית

תורת חכמי המזרח היא תורה ענפה ורחבה, בעלת מבט עמוק וייחודי על החברה היהודית והצעה לסדר אחר בהיררכיה התורנית שלו. היא נושאת בתוכה אחריות חברתית עמוקה. הרב שוראקי, יעסוק בהצעה הייחודית של חכמי המזרח לתיקון חברתי.

מיכל דה-האן

הרב פרופסור יהודה ברנדס

ממקף לאליפסה - הזדמנות לשיח חדש בחברה הישראלית

מקו לאליפסה הינה הזדמנות ליצור שיח חדש ומשמעותי בחברה הישראלית. באמצעות שילוב של אמנות, תרבות ודיאלוג פתוח, זו הצעה למרחב בטוח לחקור סוגיות חברתיות מורכבות ולקדם הבנה הדדית. זוהי הזדמנות לגשר על פערים, לשבור סטראוטיפים ולהאיר זוויות חדשות על הקונפליקטים והאתגרים של החברה הישראלית המגוונת.

ד"ר אמנון אלדר

אריאל שנבל

על חינוך וחיבורים

חינוך הוא המפתח ליצירת חיבורים משמעותיים בחברה. באמצעות למידה, חשיפה והבנה של התרבויות, הנרטיבים והזהויות השונות, אנו יכולים לגשר על פערים ולטפח סובלנות ודיאלוג. החינוך מאפשר לנו לראות את הדומה והמשותף שבנו, ולהבין שהשונות היא עושר ולא מחסום. רק דרך חינוך איכותי וחוויות משותפות, נוכל לגדל דור חדש של קירוב לבבות, אמפתיה והבנה הדדית, ולבנות חברה מלוכדת ומכילה יותר.

Rabbi David Stav

Aliya & Religion: does Aliya do good for religion?

Aliya, can have various impacts on religion depending on how it is approached and understood:

Revitalization: Aliya can strengthen religious communities in Israel by bringing in individuals who are committed to their faith traditions. This can lead to a revitalization of religious practices and institutions.

Diversity: Aliya often brings Jews from diverse backgrounds and traditions, which can enrich religious dialogue and practices within Israel.

Challenges: However, Aliya can also pose challenges, such as tensions between different religious groups or issues related to integration and religious identity.

Overall, the impact of Aliya on religion in Israel is complex and multifaceted, influenced by the motivations of the immigrants and the broader societal context within Israel.

הרבנית מיכל נגן

שיחת הלב - כוחה של תפילה אישית

שיחת הלב – תפילה אישית  הנה הזדמנות של הפרט להתחבר בצורה אישית ובלתי אמצעית עם אלוהיו. בזמן זה יכול האדם להביע את רגשותיו, בקשותיו ותודותיו. בעת התפילה האישית יכול האדם לברר מטרות אישיות ולפתח אמונה עמוקה בקב"ה.

הרב מיכי יוספי

"הנה הוא בביתו והנה הוא פורח" - חיבור שמים וארץ על פי "מעשה מאורח" של רבי נחמן

אחד מספורי רבי נחמן המופלאים הוא "סיפור מאורח" המדבר על חיים בין שמים וארץ – על בית, קרקע ויישוב לבין ריחוף שמימי. רבי נחמן כתמיד לוקח אותנו למסע אל עומק הרגשות שלנו ומגלה לנו כיצד לחיות בין ובתוך כל העולמות. בשיעור נלמד את הסיפור ואת הרלוונטיות שלו לימים הללו.

הרב יעקב מדן

אלישע מדן

"כי אם ברוחי"

הימים המורכבים העוברים על עמנו וגבורת הלוחמים מחד ומשפחות העורף, המפונים, החטופים והחטופות מאידך, מעידים יותר מכל על עוצמתה וכוחה של הרוח בעיתות משבר אישיות ולאומיות. רוח הגבורה, האחדות, האמונה והתקווה העוטפת את עמנו היא זו המבדלת אותנו משאר האומות, מעצימה אותנו ובזכות הרוח ננצח.

יהודה זיידרמן

חמדה שלום

הרב עוזיאל קדם

עמוס חיון

כשרות צהר - להלכה ולמעשה

 

לפני מספר שנים הקים ארגון רבני צהר מערך כשרות הפועל לצד הרבנות, בפריסה ארצית. על מה ולמה – מה השונה? מה המשותף? מה הצלחנו להשיג בזמן הזה?

Rabbi Alex Yisroel

Rabbi Sacks - Hope and action in his teachings

Rabbi Jonathan Sacks emphasized hope rooted in Jewish faith and highlighted the imperative of faith inspiring action, particularly through the concept of "tikkun olam" — repairing the world. He celebrated diversity within Judaism and ס unity among Jews and with people of other faiths. Rabbi Sacks advocated for ethical education, believing it essential for fostering moral strength in individuals and communities.

הרבנית אסתי רוזנברג

"לאיזו נאמין לראשונה או לשניה?" - על נחמה כעס וגאולה

נבואות פורענות ונבואות נחמה הם חלק ממסעו של עם ישראל בתנ"ך. נביאים רבים ניבאו לו גאולה ונחמה אך רבים גם ידעו להוכיח ולדבר אליו גם דרך נבואות זעם. לאיזו נאמין? לראשונה או לשניה? לזעם או לנחמה? תוך עיון בפרקי התנך ובמדרשים נעסוק בזעם ובנחמה בימים ההם ובזמן הזה.

הרב אוריאל עיטם

בעקבות מניטו - מסע בעקבות תורתו

המיסטיקן רבי מנחם מנדל מוויטבסק, הידוע כ"מניטו", היה אחד מגדולי המשפיעים הרוחניים בתולדות החסידות. תורתו המשילה על רוחניות אמיתית, פשטות והתבוננות פנימית על הנפש. במסע מרתק זה, נצעד בעקבות "מניטו" ונתוודע לעולמו הפנימי הייחודי דרך אתרים שהותירו חותם בחייו – מבתי כנסת ווילנאים עתיקים ועד לבתי מדרש בפריפריות רחוקות. מסע רוחני בעקבות אחד מגדולי המשפיעים בתרבות היהודית.

הרב דוד סתיו

על חשבונות שמים במלחמת חרבות ברזל

מלחמת חרבות ברזל הניחה לפתחנו שאלות רבות. אך השאלות מופנות לא רק כלפי אדם אלא לעיתים גם כלפי שמים. האם ניתן לעסוק בחשבונות שמים? האם ניתן לעסוק בחשבונות שמים במלחמת חרבות ברזל? נלמד מהמקורות ומהמעשים על שאלות גדולות אלו.

הרב אהרן כהן

הרב יהודה ליבמן

מנוער גבעת שמואל לנוער הגבעות - האתגר החינוכי של הנוער

בין הלכה למציאות, בשעת מלחמה הכרעות בחיי אדם נידונות בשבריר שניה אך גם סוגיות אנושיות על זוגיות ומשפחה. הרב הצבאי נמצא בתפר שבין הלכה למעשה, בין הרוח לכוח. שיחה מרתקת על תפקידו של רב צבאי בעת מלחמה

Rabbi Jacob J. Schacter

On living a "normal" life in the aftermath of October 7

We find ourselves struggling with living lives that include smachot, chagim, family outings and more, while at the same time acutely aware of the continuing challenges facing Medinat Yisrael and Am Yisrael during these very difficult times. What wisdom does our Mesorah provide to help us navigate this reality?

הרב אודי שוורץ

הרב אשר סבג

רבנים במדים - שליחות ואחריות לאומית

בין הלכה למציאות, בשעת מלחמה הכרעות בחיי אדם נידונות בשבריר שניה אך גם סוגיות אנושיות על זוגיות ומשפחה. הרב הצבאי נמצא בתפר שבין הלכה למעשה, בין הרוח לכוח. שיחה מרתקת על תפקידו של רב צבאי בעת מלחמה

ד"ר מוטי קידר

העולם המוסלמי אחרי שמחת תורה

המיסטיקן רבי מנחם מנדל מוויטבסק, הידוע כ"מניטו", היה אחד מגדולי המשפיעים הרוחניים בתולדות החסידות. תורתו המשילה על רוחניות אמיתית, פשטות והתבוננות פנימית על הנפש. במסע מרתק זה, נצעד בעקבות "מניטו" ונתוודע לעולמו הפנימי הייחודי דרך אתרים שהותירו חותם בחייו – מבתי כנסת ווילנאים עתיקים ועד לבתי מדרש בפריפריות רחוקות. מסע רוחני בעקבות אחד מגדולי המשפיעים בתרבות היהודית.

חגי לובר

הצגה - שבעה באוקטובר

ההצגה בביצועו של אביו של יהונתן, חגי לובר, שחקן ומייסד תיאטרון אספקלריא

בבוקר חשוך, ביום השביעי של אוקטובר, נחרבו משפחות שלמות ומאושרות, על ידי מחבלים של החמאס.
האובדן האישי הפך לאובדנם של כל אדם בישראל ולכלל יהודי העולם. המכה הקשה שיצרה תחושות הלם, כאב ואי ודאות כלפי העתיד…
האם אבדה תקוותינו?

שבעה באוקטובר הוא מופע המבוסס על סיפורים אמיתיים של אנשים שאיבדו את יקיריהם, שנשזרו לסיפור אחד על דורון המאבד את אשתו אורלי ומגדל לבדו את שלושת ילדיו.
המופע משלב הקרנת וידאו דוקומנטרית ואומנותית שמשקפת את האירועים עצמם, לצד התחושות שבאו בעקבותיהם בצורה עוצמתית ומיוחדת.

שירת מלאך

הורים למבקשי זוגיות

הורים למבקשי זוגיות.
אפשר להסתכל על חיפוש זוגיות מכל מיני זוויות.
אני רוצה רגע להתבונן עליו מבעד העדשות של ההורים.
הורים לבחורים ובחורות שעוד רגע מתחילים לצאת,
הורים לגברים ונשים בתחילת שנות העשרים שלהם,
הורים לבוגרים שכבר חווים קושי ומשהו פחות עובד.
הורים לילדים שכולם נשאו ו"רק" אחד או אחת עוד לא.
הורים שיש להם כמה ילדים בשלב הזה.
הורים לנכדים שמתחתנים לפני הדוד או הדודה.
הורים שרואים את כל חבריהם סביב כבר סבים וסבתות והם עוד לא.
יש כאן חתיכת נסיון הורי.
יש לו השלכות על מערכות היחסים בבית.
על המערכת הזוגית של ההורים עצמם.
וכמובן
על הקשר עם הילד-ה שבשלב החיפוש.
מה הצורך הכי גדול של הורים במסע הזה?

Rabbanit Esti Rosenberg

Moshe Rabbinu - between heaven and earth

How can spiritual leadership maintain a high spirit and a constant connection to heaven and a connection to the land and to the people for all their hardships and difficulties? Let’s learn together about heaven and earth under the leadership of Moshe Rabbinu

 

הרב תמיר גרנות

איריס חיים

הרב דוד סתיו

עידן חביב

'מחוברים בתקווה' - רוח ועוצמה ישראלית

הימים המורכבים העוברים על עמנו וגבורת הלוחמים מחד ומשפחות העורף, המפונים, החטופים והחטופות מאידך, מעידים יותר מכל על עוצמתה וכוחה של הרוח בעיתות משבר אישיות ולאומיות. רוח הגבורה, האחדות, האמונה והתקווה העוטפת את עמנו היא זו המבדלת אותנו משאר האומות, מעצימה אותנו ובזכות הרוח ננצח.

דילוג לתוכן